Därför är det viktigare än du tror att lära känna sina grannar

känna sina grannar

Vi svenska är kända för att vara ganska reserverade. Själva tycker vi inte alltid att det stämmer men om vi tittar på hur det ser ut på många andra platser så stämmer det nog ganska bra. I flera länder är det exempelvis vanligt att välkomna nya grannar genom att knacka på hos dem, presentera sig och bjuda på hembakat eller liknande. Här i Sverige tittar vi ofta bara halvt nyfiket och halvt skeptiskt på de nya ansikten som dyker upp i området där vi bor. Jag tror att vi skulle tjäna en del på att adoptera lite av den där öppenheten, speciellt när det kommer till vårt närmaste grannskap.

Jag läste nyligen en mycket intressant

know

artikel som fokuserade på vikten av grannar och en gemenskap i bostadsområden. Det visar sig att det till och med har bedrivits forskning på området. Att lära känna sina grannar har tydligen en lång rad fördelar. Till att börja med så får du ett nätverk av resurser. När du står mitt i baket och inser att du glömde köpa bakpulver eller ägg så kan dina grannar vara räddningen. Någon av dem har garanterat det du behöver och har du lärt känna dem redan blir det inte svårt att gå och knacka på dörren för att få låna lite av deras resurser. Det ger också en chans till att få hjälp med jobb på huset eller i trädgården. Om grannar hjälps åt går arbetet snabbare och det kan spara en hel del pengar. Oftast har vi olika specialiteter och kan därför utbyta tjänster och gentjänster med varandra där vi annars hade måst hyra in dyr hjälp.

Ett bostadsområde där människor känner varandra blir också säkrare. Om du åker på en utlandsresa kan dina grannar hålla ett extra vakande öga på ditt hem och på så vi skydda det mot inbrott. Det är också enklare att lägga märke till främmande människor och bilar som inte hör hemma när grannarna redan har koll på varandra.

Att lära känna sina grannar betyder

att du bygger ett nätverk där du kan hitta stöd och hjälp vid behov. Du får också ett större socialt umgänge vilket ger större möjligheter att hitta någon att utöva din hobby eller ditt intresse med. Ni kan motionera tillsammans, ta barnen till kyrkis tillsammans och anordna samåkning i de fall ni ska åt samma håll eller om ni har barn i samma skola. Även om inte alla grannar kommer att bli bästa vänner så kommer det att finnas en gemenskap och ett samförstånd som motiverar er att hjälpa varandra vid behov. Naturligtvis har du också chansen att komma riktigt nära någon av dina grannar, kanske hitta din nya bästa vän. Ytterligare en fördel är att du har extra ögon som vakar över dina barn när de beger sig ut på äventyr i området. Skulle något hända vet alla vilket barn som hör hemma vart.

Som jag ser det finns det bara fördelar med att vara mer inbjudande och öppen när det kommer till sitt område och sina grannar. Kanske ska jag baka en paj ikväll och knacka på hos min nya granne för att säga hej.